PŘESTUP: Bronzová medailistka z MS 2023 Vendula Beránková míří do Vítkovic

06. září 2024, Klára Kocourková

Držitelka bronzové medaile z MS 2023 v Singapuru se vrací do české extraligy

Přestupová bomba pro Vítkovice. Reprezentační florbalistka Vendula Beránková, která má za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru jak v českých klubech, tak na mezinárodní scéně, přestupuje do extraligových Vítkovic. Po nedávném působení ve Švýcarsku se Vendula vrací do Česka, kde bude nadcházející dvě sezóny působit po boku Rytířek a společně s nimi bude bojovat o další vítkovické úspěchy.


Vendula Beránková (uprostřed) při oslavách získání bronzu na MS 2023 v Singapuru. | Foto: Flickr Český florbal

Až do zahraničního angažmá u švýcarských Piranha Chur se obránkyně Vendula Beránková florbalově pohybovala po Praze. Odchovankyni pražského celku BUTCHIS posunuly vpřed její talent a píle, a tak posléze přestoupila do klubu Herbadent Praha 11 SJM. Poté se stala hráčkou v klubu Tigers Jižní Město na základě sloučení týmů. V roce 2019 zaznamenala další milník ve své kariéře, když vstoupila do týmu Tatran Střešovice. Největší změna pak přišla v roce 2023, kdy Vendula přijala nabídku zahrát si na mezinárodním poli a přestoupila do Švýcarska. V témže roce následně slavila bronzový úspěch v rámci české reprezentace žen na MS 2023 v Singapuru a ze získaných cenných zkušeností bude nyní čerpat v rytířských barvách. Přestup do Vítkovic bude pro Vendulu nejen návratem na českou florbalovou scénu, ale také příležitostí ukázat, jak se během své kariéry posunula. Fanoušci Vítkovic i celé české extraligy se tak mohou těšit na další skvělou sezónu s další z talentovaných českých florbalistek.


Vendula Beránková na domácí půdě Rytířek při duelu Vítkovice vs. Tatran Střešovice

Vendy, ze Švýcarska rovnou mezi Rytířky. Co tě vedlo k rozhodnutí vrátit se do české extraligy a přijmout nabídku právě ve Vítkovicích?
Jednoduše mě k návratu do ČR vedly různé životní okolnosti, které v poslední době nastaly. Vítkovice pro mě byly z mnoha důvodů nejlepší volbou a jsem moc ráda, že se podařilo najít cestu, abych tady mohla být.

Ty už ses zapojila do letní přípravy před sezónou. Jaké byly první dojmy?
Ze začátku to bylo takové “seznamovací”, zvykala jsem si na nové spoluhráčky, prostředí, a i trochu jiný tréninkový proces. Teď už si však všechno pomalu sedá a jsem moc spokojená a šťastná, že jsem tady.

Z řad Tatranu už ve Vítkovicích působí tvoje bývalá spoluhráčka Jessica Kabelková, se kterou se teď opět potkáš na hřišti jen tentokrát to bude v Ostravě. Dala ti předem nějaké rady, tipy nebo informace, na co se připravit?
Upřímně nedala, předem jsem si moc věcí nezjišťovala. S Jess jsem se o všem pobavila až v momentě, kdy jsme se potkaly na trénincích.

Co považuješ za největší výzvu, které budeš čelit během svého působení ve Vítkovicích?
Těch výzev bude asi několik. Ať už naplnění mých osobních cílů a očekávání, tak především cíle týmové, které jsou ve Vítkovicích vždy nejvyšší. I to je jeden z hlavních důvodů, proč jsem tady - chci mít jen ty nejvyšší cíle, chci vyhrávat.

Jakým způsobem plánuješ využít své zahraniční zkušenosti, abys přispěla k úspěchu týmu Vítkovic, které budou letos obhajovat titul?
Spíš než zahraniční zkušenosti bych chtěla předat ty, které jsem získala na mezinárodním poli. Chci být pro tým oporou na hřišti a postupem času i v kabině, ráda předám něco i mladým hráčkám.

Poznala jsi domácí i zahraniční florbalovou scénu. V čem vidíš hlavní rozdíly mezi českou a švýcarskou florbalovou ligou?
Těch rozdílů zase tolik nevnímám, každá soutěž má něco do sebe. Pokud bych ale měla vypíchnout “top 2”, tak je to fyzické pojetí hry a vyrovnanost soutěže.

Jako členka reprezentace máš za sebou i mnoho mezinárodních turnajů s tradičními zahraničními celky. Do jaké míry se ti daří promítnout tyto zkušenosti do domácí ligy?
To se nechte překvapit. (usmívá se)

Čeho bys chtěla během svého působení ve Vítkovicích dosáhnout? Máš vedle týmových i nějaké osobní florbalové cíle do nové sezóny?
Týmový cíl je jasný a asi ho nemusím ani vyslovovat. Osobní cíle samozřejmě mám, ale nechám si je pro sebe. Ráda bych Vítkovicím vrátila důvěru, kterou do mě vložily.

Nějaká slova na závěr k fanouškům?
Chtěla bych vás všechny pozvat na domácí zápasy na Sarezu. Budeme vás potřebovat především 29. září proti Zugu!